Atölye | Karagöz Kukla Tasarımı

Geleneksel gösteri sanatının en kadim örneklerinden biri olan Karagöz oyununun temel unsuru olan tasvirlerin tasarlanması ve geleneksel teknikler kullanılarak işlenmesinin aşamalarının anlatılacağı Karagöz Kukla Tasarımı atölyesi, Deniz Karalar’ın yürütücülüğünde, 28 Mart Perşembe 12.00’de İskele’de gerçekleşecek.  

 

Kontenjan 15 kişi ile sınırlıdır.

 

Atölyenin Aşamaları:

1. Karagöz üzerine kısa bir söyleşi, Karagöz tasvirlerinin incelenmesi ve tasvir yapımında kullanılan malzemelerin tanınması.

2. Deriden Karagöz tasvirinin geleneksel yöntemle işlenmesi. Bu aşamada Karagöz sanatçısı bir tasvirin yapım aşamalarını katılımcılarla birlikte uygulamalı olarak gösterecektir.

3. Serbest tasarım. Bu aşamada katılımcılar kendi tasvir tasarımlarını yapacak ve şeffaf plastikten bir malzeme üzerine kendi tarımlarını uygulayıp bir tasvir haline getirecektir.

4. Değerlendirme.

 

Deniz Karalar, 1978 yılında Bulgaristan’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümünde lisans eğitimi aldı ve 2001 yılında mezun oldu. Üniversite yıllarında amatör olarak tiyatro ile ilgilenmeye başladı ve bu yıllarda değişik tiyatro oyunlarında oyuncu olarak görev yaptı. Üniversiteden mezun olduktan sonra 2001 yılında İBB Gösteri Sanatları Merkezi’nde tiyatro eğitimi almaya başladı. Yıllar içinde kendi perdesini kurup Karagöz oyunları oynatmaya başladı. Karagöz sanatının UNESCO tarafından 2009 Somut Olmayan Kültürel miras kapsamına alınmasından sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Tespit Komisyonu tarafından çalışmaları değerlendirilen Deniz Karalar Karagöz Sanatı alanında Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olarak tescillendi. Deniz Karalar gerek yurt dışında gerek yurt içinde birçok festival ve organizasyonda Karagöz oyunları oynattı ve oynatmaya devam etmektedir.

 

NOT: Saat 16.00’da ise Karagöz Musikisi dinletisi katılımcılarla buluşacak.

There are no comments. Be the first one!

Türkiye Tasarım Vakfı