Şehir Konuşmaları | Yok Olmuş bir Kültürel Miras Alanı • Şehir Konuşmaları serisinin bu ayki konuğu Mimar Şerif Süveydan. Tarihsel önemi ve simgesel değeri ulusal ve uluslararası kültür kurumları tarafından tescillenmiş olan Süleymaniye Kentsel Yenileme Bölgesi’nin büyük kısmı, bugün tarihsel anlatılarla keskin bir tezat oluşturacak şekilde bir yıkıntı alanıdır. Bir zamanlar İstanbul’un tarihi kent merkezinde canlı bir hayatın aktığı bu bölge 20. yüzyılın sonlarında giderek yıpranmış, tarihi kimliğini kaybetmiş, 21. yüzyılda ise bir çöküntü alanı haline gelmişti. Ardından bu çöküntü alanını eski bir hayalin sahnesi haline getirmek amacıyla temizlendi. Şimdilerde ne zaman gerçekleşeceği hakkında farklı senaryoların konuşulduğu İstanbul Depremi bu bölgede çoktan gerçekleşmiş gibi. Kaybedilen kültürel mirasın izleri bize deprem bölgelerini, özellikle Antakya’nın kültürel mirasını hatırlatıyor.
Süveydan, yakıcı bir şekilde hissettiğimiz bu güncel sorunu odağına alan,
“Süleymaniye Kentsel Yenileme Bölgesi neden çöküntü alanına dönüştü?” “Bölgenin yeniden kente dahil edilmesi için bugün ne yapılabilir?” soruları ile birlikte Antakya’nın yıkılmış kültürel mirasının nasıl canlandırılabileceği konusunu da ele alacağı konuşmasıyla 6 Mayıs Cumartesi günü 14.00’te İskele’de!
Şerif Süveydan 1975 yılında Antakya’da doğdu. 1991 yılında Adana Fen Lisesi’ni bitirdi. Üniversite eğitimini ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde 1997 yılında tamamladı. Ardından aynı bölümde Bina Bilgisi Programı’nda yüksek lisans derecesi aldı. Meslek hayatında çeşitli mimarlık ofislerinde proje sorumlusu olarak farklı ölçek ve programlara sahip pek çok projenin yürütücülüğünü yaptı. 2018 yılından itibaren çalışmalarını Süveydan Mimarlık Danışmanlık’da sürdürmektedir
There are no comments. Be the first one!