Açık Seminer| Açık Kaynak Kodlu Türkçe Tümleşik Geliştirme Ortamı

Türkiye Açık Kaynak Platformu tarafından gerçekleştirilen Açık Seminer kapsamında 13 Ekim Çarşamba günü 19.00'da "PyNar: Python Dili İçin Açık Kaynak Kodlu Türkçe Tümleşik Geliştirme Ortamı" ve "Açık Kaynak Kodlu Yazılımların Komuta Kontrol Ürünlerinde Kullanımı" konu başlıkları ile sizlerle buluşuyoruz. 

 

 

  • PyNar: Python dili için Açık Kaynak Kodlu Türkçe Tümleşik Geliştirme Ortamı

Prof.Dr. T. Tugay BİLGİN - Bursa Teknik Üniversitesi, Bilgisayar Müh. Ana Bilim Dalı Başkanı
 

Tümleşik geliştirme ortamı, bilgisayar programcılarının hızlı ve rahat bir şekilde yazılım geliştirmesini amaçlayan araçları içerisinde barındıran bir yazılım türüdür.

 

Bu sunumda 2018 yılında TÜBİTAK tarafından ilan edilen "Açık Kaynak Yazılımlar Çağrı Programı" "Türkçe Arayüz ve Destek Sistemleri" çağrısı kapsamında desteklenen "Python dili için Açık Kaynak Kodlu Türkçe Tümleşik Geliştirme Ortamı" geliştirilmesi projesi sürecinde yürütülen çalışmalar anlatılacaktır.

 

Proje kapsamında geliştirilen yazılım tamamen Türkçe destekli olup ayrıca içinde kısmi bir yapay zeka barındıran sohbet robotuna ve yapay zeka destekli kod sözdizim hata düzeltme sistemine sahiptir. Özellikle pandemi koşullarında zaruri hale gelen uzaktan eğitim ortamlarında kullanıcıların yanında sanal bir öğretmen gibi destek sağlayabilen bu yazılım, programlamaya yeni başlayanlar için keyifli bir öğrenme ortamı sağlayarak ülkemizde "bilişim" alanına yönelecek kişi sayısını arttırabilecektir.

 

 

  • Açık Kaynak Kodlu Yazılımların Komuta Kontrol Ürünlerinde Kullanımı

Ertuğrul Barak - Aselsan, Kom. Kont. Ürün Hattı Tasarım Müdürü

Kaan KESKİN - Aselsan, Senior DevOps Engineer

 

Açık kaynak kodlu yazılımların Komuta Kontrol ürünlerimiz içerisindeki kullanım durumları anlatılacaktır.

 

Komuta Kontrol yazılımlarımızın mimari tasarımları ve bu tasarım içerisinde açık kaynak kodlu yazılımların öneminden bahsedilecektir.

 

Açık kaynak kodlu yazılım kullanım stratejimizden bahsedilecek ve dikkat edilmesi gereken konular anlatılacaktır.

Wednesday, October 13, 2021
16:00 - 18:00
Africa/Abidjan
Online