#006 numaralı meetup'ta Hollanda'da çalışan Yaprak Ayazoğlu konuğumuz olacak.
Konuşma Detayları
Bu sunum 2 ayrı parçadan oluşacak. İlk 30 dakikasında Hollanda ile Türk kültürü arasındaki farkın yazılım kültürüne nasıl yansıdığından, sonraki 30 dakikasında da D3 hakkında konuşacağım.
Türkiye’den Hollanda’ya gidiş hikayesi: Kültür şoku, iki ülke arası gözlemler ve bunun yazılım geliştirme kültürüne yansıması
Yurt dışında çalışmak hayatım boyunca attığım en büyük adımlardan biriydi. Bütün arkadaşlarımı, ailemi arkada bırakarak yeni bir hayata atılmak zor bir karardı. Ancak, yaşadığım bu zorluk aynı zamanda bana büyük katkılar da getirdi. Farklı bir kültürü tanıyarak kendi ülkemi de daha iyi tanıdım.
Bu konuşmada, 2 sene boyunca Hollanda’da biriktirdiğim gözlemleri sizlerle paylaşırken “Neden Türkiye Devleti’nin yazılımdan elde ettiği gelir diğer ülkelerden az?”, “Nerede hata yapıyoruz?” sorularına farklı bir pencereden bakmanızı sağlamaya çalışacağım. İşte size bir ipucu: “Sıkıntı Türkiye’deki eğitim kalitesi değil!”
D3: Kuvvet Yönlendirmeli Yerleşim ve Dünya Deniz Haritası örneği
D3, veriyi temel alarak kolayca dinamik görseller üretebilmeyi sağlar. Sahip olduğu esnek yapı ile standart grafiklerden, ağaç görsellerine, Voronoi diyagramlarından, harita görsellerine kadar çok geniş bir yelpazede görseller oluşturabilmek mümkündür. Açıkçası, çizilebilecek grafik çeşidi insanın hayal gücüyle sınırlıdır.
D3 çıktı olarak bazen bir HTML elemanı, bazen bir SVG imgesi oluşturabilir. SVG HTML uyumlu bir standart olduğu için zaten alışık olduğumuz DOM olaylarıyla (event), grafiğe etkileşimler eklemek oldukça kolaydır.
Sunumun ikinci kısmında D3’nin temel özelliklerini inceleyip, kuvvet yönlendirmeli yerleşim (force layout) ile ilgili bir örnek geliştirilecektir.
Buna ek olarak, haberci bir arkadaşımın dünyadaki deniz ve okyanusların sahiplerini konu alan bir yazısıyla ilgili benden rica etmiş olduğu harita görselini D3 ile nasıl yaptığımı anlatacağım.
There are no comments. Be the first one!